המדריך למתחיל/ה

תאי גזע (Stem cells) הינם תאים ראשוניים, שעדיין לא עברו תהליך של מיון והתמחות לתאים מסוג ספציפי (תאי עצב, תאי דם, תאי שריר וכדומה). תאים אלה מסוגלים למלא כל תפקיד בגוף, לעומת התפקיד הייעודי של תאים, אשר התמיינו כבר. תאי הגזע נמצאים בעיקר במח העצם ובעוברים, בדם פריפרי, ובדם טבורי.

דם חבל הטבור הינו הדם, אשר נותר בחבל הטבור ובשליה מיד עם סיום הלידה. בעבר הלא רחוק דם טבורי נותר ללא שימוש ונזרק לפח לאחר הלידה,זאת עד שהמדע גילה שהדם הטבורי הינו מקור עשיר לתאי גזע עם פוטנציאל להצלת חייהם של חולים רבים.

מאז תחילת שנות השבעים של המאה העשרים משמשים תאי גזע, בעיקר ממקור מח העצם, לטיפול בהשתלות לחולים בסוגים מסוימים של סרטן (בעיקר לימפומה ולוקמיה), וכמו כן לריפוי מספר כשלים חיסוניים שמקורם גנטי.

בשנת 1988 בוצעה לראשונה השתלה של תאי גזע, שמקורם מדם חבל הטבור, ומאותה שנה בוצעו ברחבי העולם למעלה מ-6,000 השתלות תאי גזע מדם טבורי, בילדים ובמבוגרים. השתלות תאי הגזע שמקורם בדם הטבורי נעשות בעיקר בילדים, וזאת משום שבדם חבל הטבור נמצאים באופן יחסי מעט תאי גזע, וכמותם מספיקה להשתלה אפקטיבית בבני אדם שמשקלם אינו עולה על 30-40 ק"ג. כדי לבצע השתלות דם טבורי באנשים בעלי משקל גבוה יותר מ-40 ק"ג משתמשים בטכניקה של ערבוב תאי הגזע עם דם, אשר נשאב מהמועמד להשתלה, אך גם בשאיבת דם מהמועמד קיימות בעיות, אשר נובעת מדרישות של משקל מינימאלי ושל מצב בריאותי טוב דיו (לתולדות המחקר ושימוש רפואי בתאי גזע מדם חבל הטבור ).

איסוף דם חבל הטבור מתבצע עם סיום הלידה (בהליך לא פולשני לא לאם ולא ליילוד) ולאחר מכן מתרחש תהליך עיבוד מנת הדם הטבורי להפקת תאי גזע. לבסוף מתבצעת ההקפאה, כדי שתאי הגזע ישתמרו לשנים רבות. תאי אב אלה הינם בעלי התאמה גנטית מלאה ליילוד שבלידתו נאספו, וכן בעלי סבירות התאמה גנטית גבוהה של לפחות 25% גם לבני המשפחה מדרגה ראשונה (הורים, אחים ואחיות).

כבר היום, תאי גזע, אשר מקורם מהדם הטבורי, משמשים להשתלות וטיפולים רפואיים, המצילים חיים של מטופלים רבים (למעלה מ-70 מחלות ידועות כלוקמיה, מחלות מערכת החיסון). בנוסף, לתאי גזע ייחודיים אלה, שמקורם מחבל הטבור יתרונות רפואיים רבים.

במחקר הרפואי נמשך המאמץ הרב בפיתוח טיפולים למחלות אחרות, המבוסס על השתלת הדם הטבורי ואולי לא ירחק היום בו ימצאו טיפולים אפקטיביים למחלות כמו אי-ספיקת לב, פרקינסון, מחלות שרירים, אלצהיימר, טרשת נפוצה ומחלות נוספות אחרות.

האפשרויות העומדות בפני ההורים לגביי ההחלטה, מה יעשה בדם חבל הטבור מיד עם סיום הלידה הקרובה:

1תרומה לבנק דם טבורי ציבורי – קיימת רשימה מצומצמת של בתי חולים בארץ, הערוכים לאיסוף תרומות דם טבורי. הדם הטבורי יישמר לטובת הכלל ויינתן לכל דורש, אשר יימצא תואם מבחינה גנטית או יימסר לצורך מחקר בתחום.

2. שמירה בבנק דם טבורי פרטי – שמירה באופן פרטי תמורת תשלום תבטיח את זמינות דגימת הדם הטבורי במקרה שבעתיד יהיה צורך בהשתלה עבור בני המשפחה בלבד.

3. השלכת הדם הטבורי לפח – כך נעשה בעבר עד לגילוי המדעי של יתרונות תאי הגזע מדם טבורי. במאמר משנת 2008 נכתב, שבאנגליה בלמעלה מ90% מהלידות לא נעשה שימור פרטי או ציבורי ודם הטבורי נזרק לפח.

לקריאת מאמרים נבחרים:

יש לך שאלה? תגובה שברצונך לכתוב?
שלחי אלינו בטופס למטה את שאלתך/ תגובתך:

⇐ האתר אינו מתחייב לפרסם כל חוות דעת אלא לפי שיקול דעתו הבלעדי.

אין לייחס למידע המופיע באתר תחליף לעצה רפואית, התייעצות עם רופא או חוות דעת מקצועית. לקריאה על תנאי השימוש באתר.

Scroll to Top

שמירת דם טבורי - קבל/י הצעות

הרשמו עכשיו, חינם וללא התחייבות!